Del 3 – Matsvinn

Eftersom jordens resurser är begränsade är det viktigt att hushålla med dem på ett hållbart sätt – för vår egen skull och för kommande generationer. Vi slänger en miljon ton mat om året i Sverige. Att göra biogas och biogödsel av matavfall är väldigt bra men minskat matsvinn är ännu bättre.

Från höna till omelett

För att producera mat behövs en lång, lång kedja av insatser, energi och vatten. Kött är det som är mest krävande att producera. Grönsaker däremot, är lätt att ta fram och behöver minst energi och vatten. Ofta krävs det en massa transporter över hela jordklotet. Därför är varje ägg, brödskiva, frukt, grönsak och annan mat som slängs i onödan ett enormt slöseri med resurser.

Mat som slängs

Nästan 70% av alla mat som slängs under ett år i Sverige kommer från hushållen. All den mat vi slänger på ett år orsakar utsläpp på 500 000 ton växthusgaser. En person slänger cirka 74 kilo mat per person och år eller 0,8 kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag. (2014) Dessutom häller svenska hushåll ut cirka 224 000 ton mat och dryck via avloppet under ett år. Det motsvarar cirka 26 kilo per person.

Tänk hur mycket vi kan göra för miljön om vi slänger mindre mat hemma. Då minskar utsläppen till både luft och vatten. Och vi sparar på jordens resurser.

Källa: Naturvårdsverket.se

Förvara maten rätt så häller den längre!

Det kan tyckas självklart men är lättare sagt än gjort, om man är osäker på var olika typer av livsmedel mår bäst. En enkel tumregel är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den. Ofta får du också vägledning av förpackningen. En bra temperatur i kylskåpet är +4-5 °C, medan -18 °C är lagom i frysen.