Del 1 – Vad är matavfall?

Nästan allt som blir över när du lagar mat och oätliga matrester är matavfall. Detta ska slängas i den bruna matavfallspåsen. Gamla pizzakanter, sega sega råttor och ruttna tomater – allt det kan omvandlas till värdefull energi och gödsel.

Det mesta är matavfall

Allt som läggs i matavfallspåsen ska vara oätligt. Det kan vara för gammal eller rutten mat. Det kan vara kött och mindre ben. Ost. Pasta, potatis och ris. Bröd och kakor. Fiskrens och skaldjur. Potatis- och morotsskal. Banan- och apelsinskal. Äppel- och päronskrottar men också äggskal, kaffe och kaffefilter. Allt detta och lite till hör hemma i matavfallspåsen. Men glöm inte ta bort plasten på den lilla gurksnutten!

Bruna påsen

Du ska alltid använda den bruna papperspåsen när du sorterar ut matavfall. Plastpåsar snurrar in sig och fastnar i maskinen där allt matavfall samlas upp och maskinen kan då gå sönder. Därför är det viktigt att göra rätt när man sorterar.

Hårda grejer

Mindre köttben, fiskben, hummer-, kräft-, krabb- och musselskal, avokadokärnor och äggskal är hårda grejer som du ska lägga i papperspåsen. MEN kokosskal och ostronskal är för hårda och ska läggas i den vanliga soppåsen.

Fräsch och torr – ger mindre knorr

Matresterna bör hållas så torra och kalla som möjligt för att undvika mögel, dålig lukt och sörjiga påsar. Den bruna påsen är gjord av papper för att luften i den ska kunna cirkulera och vattnet avdunsta. Påshållaren hjälper också fukten att pysa ut.

Påsen tål en del fukt men inte hur mycket som helst. Låt grönsaksrester rinna av innan du lägger dem i den bruna påsen och använd gärna en vaskskrapa. Hushållspapper eller en tidning i botten på påsen och gammalt torrt bröd mellan matresterna kan suga upp överflödig vätska. Byt påsen var tredje dag för att hålla den fräsch!