Del 2 – Uppdrag

Här har vi samlat några experiment där du kan testa dina nya kunskaper!

Uppdrag 1 – Vad är organiskt?

För att göra biogas måste man ha organiskt material som kan brytas ner. Låtsas att du är forskare och gör ett experiment som ska visa vad som är organiskt och kan brytas ner. Visa med en tankekarta hur ditt experiment ser ut. Hur kollar du vad som är organiskt och inte?

Ledtråd: det tar cirka 25 år för ett tuggummi att brytas ner medan en äppelskrutt bryts ner på en månad ungefär.

Uppdrag 2 – Vad ger mest biogas?

För detta uppdrag behöver du en bit gurka eller äpple, en ostbit och några feta chips. (cirka 10 gram).

Skär ut en bit frukt, gurka eller äpple, och en ostbit som väger lika mycket. Väg upp de olika sakerna i handen om du inte har en liten våg. Lägg frukten, osten och chipsen i tre muffinsformar, gärna av aluminium. Du kan använda folie istället för muffinsformar. Sätt ugnen på 105 °C och låt stå så i fem timmar. Använder du större bitar, som ett halvt äpple, kan maten stå i ugnen över natten, upp till 24 timmar.

Väg innehållet i de olika muffinsformarna när de svalnat. Vad har förlorat mest i vikt, gurkan/äpplet, osten eller chipsen? Fundera över vad som hänt i ugnen. Varför väger muffinsformarna inte lika mycket längre? Vilken mat ger mest biogas tror du och varför?

Uppdrag 3 – Hur blir matavfallet biogas?

För att mikroorganismerna ska bilda mycket gas vill de ha olika sorters rester. Forskarna har kommit på att potatis och betblast är en bra blandning liksom godisrester och kogödsel. De ger mycket biogas. Vad mer krävs för att mikroorganismerna ska trivas? Gör en tankekarta och visa hur biogas tillverkas – och vad mikroorganismerna gillar och inte gillar.

Bra ord: syre, temperatur, pH, allsidig kost.