Varför vi har tömning av matavfall varannan vecka

11 juli, 2024
Vi förstår att det är utmanande med lukt och larver i matavfallskärlen under sommaren. Här gör vi ett försök att förklara varför vi har tömning varannan vecka:

Larver utvecklas snabbt

Larver utvecklas snabbt, vilket innebär att tömning varje vecka inte skulle lösa problemet. Istället kan andra åtgärder som att låta matavfallet rinna av i vasken och noggrant försluta påsarna hjälpa till att minska problemet.

Balans i kostnaderna

Tyvärr skulle tömning varje vecka avsevärt öka kostnaderna. Vi måste balansera mellan kostnader och behov för att hålla avgifterna rimliga.

Jämförelse med andra kommuner

Vi har kikat på statistik över 225 kommuner i Sverige, och det visar att 96% av dessa kommuner har tömning av matavfallet varannan vecka som sitt vanligaste abonnemang. Efter införandet av matavfall i Lysekil och Munkedal såg vi att det oftast är mest besvärligt första året, men efter en tid vänjer man sig och lär sig nya rutiner, vilket gör att problemen minskar åren därefter.

Tips för att hantera matavfall

  • Låt matavfallet rinna av ordentligt. Du kan exempelvis använda en sil över diskhon, som låter matavfallet rinna av innan du lägger det i påsen.
  • Förslut påsen noggrant för att hindra flugor från att lägga ägg. Gärna dubbla påsar.
  • Placera en kloss under locket för att ventilera ut fukt.
  • Lägg något som har god uppsugningsförmåga i botten på din matavfallspåse, exempelvis en bit av en äggkartong i papper, tidningspapper eller lite hushållspapper.
  • Om du har möjlighet är det bra om kärlen får stå i skugga, men vi förstår att det inte är ett alternativ för alla.

Alternativ för fler/större kärl

Om kärlen du har inte räcker till kan du byta till en större storlek eller skaffa ett extrakärl, beroende på vilka kärl du har idag. Kontakta vår kundservice för mer information om detta.

Vi förstår, det är inte lätt

Vi hoppas att dessa tips och förklaringar hjälper till att göra avfallshanteringen lite enklare. Men vi vill också säga att vi förstår att det är besvärligt med matavfall i värmen, vi får försöka hjälpas åt och göra så gott vi kan. Tillsammans kan vi skapa en hållbar lösning!