Högt tryck på textilinsamlingen
Sedan det nya lagkravet om textilinsamling trädde i kraft har många passat på att rensa sina garderober. Resultatet är att våra samarbetspartners, som tar emot textilier, just nu har ett högt tryck – och i vissa fall är anläggningarna överbelastade.
Vi uppmanar därför dig som har möjlighet att vänta med att lämna in textilier tills situationen lugnat sig något. Det gäller framför allt om du nyligen rensat ut stora mängder kläder eller textilier som inte är akuta att bli av med.
Tänk gärna i följande steg:
- Återanvänd i första hand. Kan du ge vidare kläder till någon du känner, ordna en klädbytardag eller sälja/skänka dem second hand?
- Vänta lite med garderobsrensningen. Lagens syfte är att fler textilier ska kunna återbrukas – inte att alla behöver rensa samtidigt. Om vi hjälps åt att sprida ut mängden som lämnas in blir det lättare för oss att ta hand om allt på ett bra sätt.
- Uttjänta underkläder och strumpor betraktas som kontaminerade och kan numera läggas i restavfallet.
Vad räknas som textilier?
Textilier omfattar nästan allt som är vävt, stickat eller tovat, oavsett material. Här är några exempel:
- Kläder: tröjor, byxor, underkläder och strumpor.
- Hemtextil: handdukar, gardiner, sängkläder och filtar.
- Accessoarer och väskor: hattar, slipsar och textilkassar.
Dessa ska i första hand återanvändas. Du kan:
- Lämna dem till våra lokala återbrukssamarbeten på ÅVC, där lokala secondhand-aktörer tar hand om dem för försäljning.
- Lämna dem direkt till en secondhand-butik.
- Sälja eller skänka vidare via onlineplattformar eller loppisar.
Textilinsamling i våra kommuner
I dagsläget erbjuder vi textilinsamling på alla våra återvinningscentraler (ÅVC) och de återvinningsstationer (ÅVS) som finns i anslutning till dem. Där kan du lämna både hela och trasiga textilier, förutsatt att de är rena och torra. I dagsläget samarbetar vi med BjörkåFrihet, som har behållare utställda på våra anläggningar.
Textilier som inte kan återvinnas eller återanvändas på grund av att de är kontaminerade av miljöfarliga produkter, skadedjur eller är hårt smutsade ska inte lämnas tillsammans med textilier avsedda för återvinning eller återanvändning. Dessa ska istället lämnas som farligt avfall eller ej återvinningsbart på återvinningscentral.
Släng aldrig textilier i restavfallet hemma, med undantag för gamla underkläder och strumpor.
Varför är detta viktigt?
Textilkonsumtionen i Sverige är hög – i genomsnitt köper varje person 11 kilo textilier per år, samtidigt som vi slänger cirka 8 kilo i restavfallet. Detta påverkar klimatet negativt och bidrar till onödiga utsläpp.
Med de nya reglerna ska textilier i första hand återanvändas och i andra hand återvinnas. Förbränning undviks så långt det är möjligt, vilket bidrar till en mer hållbar och cirkulär hantering av material.
Vad händer framöver?
Det kommunala ansvaret för textilinsamling gäller tills vidare, men ett nationellt producentansvar är under utredning och kan komma att påverka hur insamlingen organiseras i framtiden. Under tiden fortsätter vi på Rambo att undersöka olika möjligheter för att samla in textilier på ett hållbart och effektivt sätt – både genom befintliga återvinningscentraler och potentiellt nya lösningar.
Vi följer utvecklingen noga och uppdaterar löpande med information på rambo.se när det finns nyheter kring insamlingssystemet eller framtida förändringar.
Läs mer om insamlingsansvaret på Naturvårdsverket.
Tack för att du bidrar till en mer hållbar framtid genom att lämna in dina textilier för återanvändning och återvinning!
Med vänliga hälsningar,
Rambo