Tusentals nya miljöhjältar redo att rädda världen

12 oktober, 2018
Sedan starten har Västvatten, Uddevalla Energi och Rambo AB utbildat och engagerat över 7 500 barn i miljöfrågor och hållbar utveckling. I år firar det gemensamma konceptet 20 år – i en ompaketerad version. ”Vi vill andas kämpaglöd och ge hopp om framtiden”, säger Annika Kempe, kommunikatör på Västvatten.

Sedan 1998 har aktörerna gemensamt genomfört en utbildning kombinerat med ett tävlingsmoment för alla femteklassare i Munkedal, Sotenäs, Färgelanda och Uddevalla kommuner. Utbildningen, som tidigare haft namnet ”VA i femman”, har som syfte och mål att engagera barnen i ett tidigt skede gällande vatten, avfall och miljö.

”Det gäller att se till att våra barn är rustade och medvetna om att varje enskild person har stor möjlighet att påverka, bland annat genom att hantera vatten, avlopp och avfall på rätt sätt”, säger Cecilia Selander, kommunikationsansvarig på Uddevalla Energi.

Barnen påverkar sin omgivning

Dagen börjar med en teorilektion och avslutas med studiebesök på de olika anläggningarna. Under studiebesöken genomför klassen ett quiz tillsammans. Det är en rolig aktivitet för hela klassen och det gäller att samarbeta – för klasserna med flest rätt vinner fina priser. Och barnen tar såväl tävlingen som de nya lärdomarna på stort allvar.

”Utbildningen är väldigt uppskattad bland våra deltagare. Dessutom blir de miljö-ambassadörer därhemma och påverkar i sin tur ytterligare ett led”, säger Annika Kempe, kommunikatör på Västvatten.

20-årsjubileum och nytt namn

För att fira de 20 år som tävlingen funnits har namnet och det visuella utseendet fått en uppdatering. Det nya namnet ”Kretsloppskampen” symboliserar att vatten- och avfallshantering är viktiga delar i jordens kretslopp. Logotypens lekfulla form symboliserar hur allt hänger ihop och påverkar varandra.

”Vi ser fram emot en ny tävlingssäsong, och att vi blir ännu fler miljöhjältar som kan rädda världen tillsammans!”, säger Sofia Agertoft, kommunikations- och marknadsansvarig på Rambo AB.

Anmälningarna igång för hösten

Klasser kan själva anmäla sig till Kretsloppskampen på Västvattens hemsida www.vastvatten.se./kretsloppskampen