Låt matrester rinna av
Häll av vätska i vasken först. En sil eller durkslag är ett bra hjälpmedel för att låta matavfallet rinna av en stund innan du lägger det i påsen.
Botten på påsen – vik den rätt
Vik ihop botten innan du lägger i den i korgen. Då vecklas den ut när du lyfter upp påsen – och håller sig torrare! Här kan du se en film om vikningen.
Absorberande material i botten
Tidningspapper, hushållspapper eller en äggkartong i botten hjälper till att suga upp fukten.
Byt ofta – gärna varannan dag
Byt ut din matavfallspåse minst varannan till var tredje dag.
Frys in illaluktande avfall
Särskilt illaluktande avfall, som räkskal och fiskrens, kan du frysa in och lägga i kärlet inför tömning.
Använd matavfallskorgen eller hållaren
Den låter luft cirkulera kring påsen, vilket minskar risken för att det blir blött och luktar.
Skölj ur kärlet ibland – och förvara det i skuggan om möjligt
En sväng med vatten och lite såpa räcker gott. Låt torka ordentligt innan du använder det igen. Om du har problem med fluglarver kan du strö lite ättika eller trädgårdskalk i botten av kärlet, det hjälper till att hålla dem borta.
Det viktigaste är att hålla matavfallet torrt och kärlet rent – det hjälper bättre än att tömma oftare, eftersom fluglarver utvecklas snabbt, redan inom ett par dagar.
Tack för din hjälp! 💚
Tips! Just nu testar vi en matavfallspåse av kraftigare papp, den finns att hämta på våra stora återvinningscentraler: Hästesked, Hogenäs, Tyft och Sivik. Läs mer här.
/Rambo