Så återvinner du julen – förpackningar och emballage

19 december, 2022
Julen står för dörren. Även om du tänker till, redan innan du köper dina julklappar eller julmaten, blir det förstås en hel del avfall ändå under julen. Det mesta går att återvinna och när vi återvinner drar vi nytta av avfallet och sparar på jordens resurser. Vi vet att du redan har bra koll på återvinning men det kan vara lite klurigt vart presentsnöre och julkort ska slängas. Vi har därför bett tomtens nissar och nissor om hjälp. De är vana vid jul och klappar, så vi har bett dem dela sina råd om en hållbar jul och hur vi återvinner julen på bästa sätt.

Innan jul

Det är populärt att handla sina klappar lokalt men också på nätet. Det innebär extra många kartonger och emballage som vi ska återvinna. Att platta och vika ihop förpackningar innan man stoppar dem i sitt kärl för hemsortering eller i behållarna på återvinningsstationerna gör stor skillnad. Om vi alla gör det får fler plats med mer. Du som har hemsortering, skulle ditt kärl 2 bli fullt med förpackningar trots att du plattat och vikt, så kan du alltid stödlämna förpackningar på närmaste återvinningsstation.

Nissarna har märkt att det är en stor mängd förpackningar som lämnas på återvinningsstationer just under julhelgerna. Det är ju jättebra, för genom återvinning värnar vi om miljön och varje insamlad förpackning gör som sagt skillnad.

Nissarna blev nyfikna hur FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen som ansvarar för återvinningsstationer, tänker inför jul. FTI hälsar God jul med följande råd:

  • Hjälpa till genom att tömma, platta till och vika ihop dina förpackningar innan de lämnas till återvinning. Det är en liten åtgärd som gör stor skillnad och som innebär att fler kan lämna mer.
  • Besöka återvinningsstationen på en vardag. Det är ofta högt tryck på stationerna under helger och röda dagar, då blir det snabbt fullt.
  • Kika runt hörnet om det är fullt, vissa behållare har fler inkasthål. På andra sidan av behållaren finns det ofta plats, även om den ser full ut framifrån.

Nissarna tipsar att anmälan av fulla behållare på återvinningsstationer görs enklast här. Vill du veta när en station tömdes senast och när den ska tömmas nästa gång så hittar du det här.

Vi ses snart igen!