Så återvinner du julen – förpackningar och emballage

14 december, 2023
Julen står för dörren, och trots att du kanske redan tänker på hållbarhet när du handlar julklappar eller planerar julmåltiden, uppstår det ändå en del avfall under denna festliga säsong. Men oroa dig inte! Det mesta kan återvinnas, och när vi återvinner, gör vi inte bara miljön en tjänst utan sparar också på jordens resurser. Vi vet att du är medveten om vikten av återvinning, men det kan vara klurigt att veta exakt var presentsnören och julkort ska hamna. Därför delar vi med oss av några råd om hur du kan göra din jul så hållbar som möjligt.
Innan jul

Det är populärt att handla sina klappar lokalt men också på nätet. Det innebär extra många kartonger och emballage som vi ska återvinna. Att platta och vika ihop förpackningar innan man stoppar dem i sitt kärl för hemsortering eller i behållarna på återvinningsstationerna gör stor skillnad. Om vi alla gör det får fler plats med mer. Du som har hemsortering, skulle ditt kärl 2 bli fullt med förpackningar trots att du plattat och vikt, så kan du alltid lämna förpackningar på närmaste återvinningsstation.

Det är en stor mängd förpackningar som lämnas på återvinningsstationer just under julhelgerna. Det är ju jättebra, för genom återvinning värnar vi om miljön och varje insamlad förpackning gör som sagt skillnad.

Att tänka på inför ditt nästa besök på återvinningsstation:

  • Hjälpa till genom att tömma, platta till och vika ihop dina förpackningar innan de lämnas till återvinning. Det är en liten åtgärd som gör stor skillnad och som innebär att fler kan lämna mer.
  • Besöka återvinningsstationen på en vardag. Det är ofta högt tryck på stationerna under helger och röda dagar, då blir det snabbt fullt.
  • Kika runt hörnet om det är fullt, vissa behållare har fler inkasthål. På andra sidan av behållaren finns det ofta plats, även om den ser full ut framifrån.

Anmälan av fulla behållare på återvinningsstationer görs enklast här. Vill du veta när en station tömdes senast och när den ska tömmas nästa gång så hittar du det här.

God jul och gott nytt sorteringsår från oss på Rambo!