Hemsortering – Ett system för alla

1 juni, 2018
Valet av sopsorteringssystem styr hur mycket du sorterar. För att undersöka hur det fungerar i praktiken frågade vi miljöhjältarna familjen Löfwall hur de trivs med systemet Hemsortering i fyrfackskärl.

Familjen Löfwall som är nyinflyttade i Brastad, Lysekils kommun, har valt abonnemanget Hemsortering i fyrfackskärl. Hemma på sin tomt har de två kärl där de kan sortera tio olika material till återvinning i olika fack. Enligt Avfall Sveriges kartläggning är det sopsystem du har avgörande för hur mycket förpackningar och matavfall du sorterar ut från soppåsen till återvinning.

Varför valde ni abonnemanget Hemsortering i fyrfack?
För att göra vardagen enklare. Det är ju väldigt smidigt att kunna sortera allt precis utanför dörren.

Är ni nöjda, och får ni plats?
Vi är jätte nöjda och tycker att kärlen har allt man behöver för en smidig sortering. Vi var lite fundersamma, i och med att vi hade två blöjbarn när vi flyttade hit, på om vi skulle få plats. Men det funkade!

Har ni källsorterat tidigare?
Ja, men det var ett mycket större projekt. Vi samlade t.ex. alla förpackningar hemma i en skrubb och sen när man väl åkte till återvinningen så hade man samlat så mycket att det i
princip fyllde hela bagaget.

Vad tycker ni om kostnaden?
Vi tycker att priset är väldigt bra om man jämför med vad man får. Även om det kanske är något dyrare än i andra kommuner så har man ju inte samma möjlighet till sortering där.
Vi tror absolut att fler hade sorterat mer om de hade haft hemsortering.