Ge dina frukter och grönsaker ett långt liv

29 september, 2021
För att sätta fokus på frågan att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen som är den 29 september varje år, världen över. I år sammanfaller det med att FN utsett 2021 till det internationella året för frukt och grönsaker.

Visste du att en tredjedel av all mat som produceras i världen inte äts upp? Det är ett enormt slöseri med resurser. Mat produceras, transporteras, förädlas, förpackas, förvaras och säljs helt i onödan, när den borde hamna i någons mage. 

Vill du göra en enkel insats för klimatet kan du se till att minska matsvinnet hemma. Idag uppstår majoriteten av allt matsvinn i hemmen, men det finns enkla sätt att ändra på det.

Här kommer några tips om just frukt och grönt.

  • De flesta grönsaker och en del frukter trivs bäst i kyla. Lägg dem i kylskåpet. Vissa frukter och grönsaker kan få köldskador och ska istället förvaras svalt, cirka 12-15°C. Går inte det mår de bäst i rumstemperatur.
  • Har du skurit upp en grönsak eller frukt i mindre bitar ska du förvara dem i kylskåp.
  • Självklart kan du ta fram frukt du förvarar i kylen en stund innan du ska äta den om du föredrar att inte äta den kall.
  • Potatis är lite speciell. Den ska förvaras mörk och svalt, 12-15°C. Lägg den i en påse som inte släpper in ljus. Om potatisen ryms i kylskåpet kan du ha den där, annars i hemmets mörkaste och svalaste plats. Det kan vara ett skafferi, skåp eller förråd där temperaturen är lägre än rumstemperatur.