Visste du att en tredjedel av all mat som produceras i världen inte äts upp? Det är ett enormt slöseri med resurser. Mat produceras, transporteras, förädlas, förpackas, förvaras och säljs helt i onödan, när den borde hamna i någons mage. 

Vill du göra en enkel insats för klimatet kan du se till att minska matsvinnet hemma. Idag uppstår majoriteten av allt matsvinn i hemmen, men det finns enkla sätt att ändra på det.

Här kommer några tips om just frukt och grönt.

  • De flesta grönsaker och en del frukter trivs bäst i kyla. Lägg dem i kylskåpet. Vissa frukter och grönsaker kan få köldskador och ska istället förvaras svalt, cirka 12-15°C. Går inte det mår de bäst i rumstemperatur.
  • Har du skurit upp en grönsak eller frukt i mindre bitar ska du förvara dem i kylskåp.
  • Självklart kan du ta fram frukt du förvarar i kylen en stund innan du ska äta den om du föredrar att inte äta den kall.
  • Potatis är lite speciell. Den ska förvaras mörk och svalt, 12-15°C. Lägg den i en påse som inte släpper in ljus. Om potatisen ryms i kylskåpet kan du ha den där, annars i hemmets mörkaste och svalaste plats. Det kan vara ett skafferi, skåp eller förråd där temperaturen är lägre än rumstemperatur.