Från julmat till biogas: Tips för en mer miljövänlig jul!

11 december, 2023
Nu närmar vi oss julen - högtiden som ofta innebär ett överflöd av god mat. Men vad händer med all julmat som blir över eller inte används? Vi har några tips som inte bara minskar ditt matsvinn utan också bidrar till en mer hållbar jul.

Tänk smart vid matinköp: För att undvika överflödigt matsvinn, planera dina inköp noggrant. Gör en lista och försök att handla efter behov. Det minskar inte bara matsvinnet utan sparar även på plånboken.

Gör egen buljong: Har du grönsaksskal, ben eller annat överblivet matavfall? Istället för att slänga det, frys in och ta fram senare för att koka en läcker buljong. Det är inte bara smart utan ger extra smak och näring till framtida rätter.

Sortera matavfallet rätt: Se till att sortera ditt matavfall rätt och låt det inte hamna med restavfallet. Det är en viktig resurs att ta tillvara på!

Biogas och Biogödsel: Genom att sortera ditt matavfall rätt bidrar du till produktionen av biogas och biogödsel. Biogas används som en hållbar energikälla, medan biogödsel är ett näringsrikt tillägg till jorden. På så sätt blir ditt julmatsvinn en värdefull resurs istället för avfall.

Med små förändringar kan vi alla göra våra jultraditioner mer miljövänliga. Besök biogodsel.se för mer information om hur produktionen går till.