Från juleljus till jordvänliga val: Så gör du julen mer hållbar!

11 december, 2023
Julen är en tid för värme och glädje, men det betyder inte att vi behöver göra avkall på vårt engagemang för miljön. Tvärtom, kan julen vara det perfekta tillfället att låta våra hållbara värderingar lysa starkt. Genom smart återvinning och minimerad onödig konsumtion kan vi skapa en hållbar och minnesvärd jul för oss själva och kommande generationer.

Minska onödiga inköp: Innan du ger dig ut på julklappsjakt, fundera över vad dina nära och kära faktiskt behöver. Minska onödiga inköp genom att satsa på meningsfulla och långvariga presenter istället för överflödiga prylar.

Återanvänd: Silkespapper, presentpåsar och presentband från förra året kan ofta återanvändas.

Smartare inslagning: Slå in dina julklappar med saker du redan har hemma; tidningspapper, gamla kartor eller tyg ger paketen en personlig touch och minskar avfallet. En begagnad sjal eller fin kökshandduk kan du knyta vackert runt ditt paket.

Ge upplevelser istället för saker: Istället för materiella presenter, överväg att ge upplevelser. Det kan vara allt från en matlagningskurs till en konsertbiljett. Det sparar inte bara på miljön utan skapar också minnen som varar längre än det senaste teknikprylen.

Återvinn, återvinn och återvinn! Tänk på att återvinna alla julens förpackningar och emballage på rätt sätt. på sopor.nu finns en smidig sorteringsguide där du kan söka på i princip vad som helst – och få reda på hur det ska sorteras! Smidigt va?

Tänk hållbarhet i julstädet: När du julstädar och gör plats för nya saker, sortera ditt avfall noggrant. Återvinn elektronik, kläder och annat material på rätt sätt. Eller varför inte skänka vidare? På så sätt ger du gamla saker nytt liv och minskar mängden avfall.

Energieffektiva juleljus: Byt ut dina traditionella juleljus mot energisnåla LED-lampor. De håller längre och drar mindre energi, vilket är snällt mot både plånboken och planeten.

Skapa eget julpynt: Gör julpynt av återvunnet material eller naturmaterial som du hittar utomhus. Perfekt adventspyssel för familjen! Det blir inte bara personligt utan bidrar också till en mer hållbar jul.

Genom att fokusera på dessa jordvänliga val kan du göra din jul både minnesvärd och miljövänlig 🌍🎄