Augusti månads miljöhjältar!

17 augusti, 2017
Varje år gör vi en miljökalender där vi utser 12 miljöhjältar. Augusti månads miljöhjälte är Carrot & Vanilla. Det lilla företaget i Sotenäs som syr om och lagar kläder.

Carrot & Vanilla

Gör: Syr om kläder
Bor: Sotenäs kommun
Citat: ”Medvetenheten ökar hos kunderna att man vill bevara kläderna istället för att köpa nytt.”

Vi är två systrar som gillar att sy, det är jag, Marie och min syster Paula som är Carrot & Vanilla. Vi lagar och ändrar kläder, men syr även nytt tex gardiner och båtdynor. Paula är skräddare och under tiden som hon gick utbildningen startade vi detta företag och arbetade dubbelt i flera år i mormors garage med att sy. Då hade vi bara öppet vissa timmar. År 2000 planerade vi att bygga huset där vi håller till, det var vår morfars gamla industritomt som vi syskon fick att bygga på. I många år kunde vi inte ta ut lön, men 2002 flyttade vi in och sedan dess har vi arbetat heltid med detta.

Det är otroligt många som lagar kläder, särskilt jeans men även skjortor och jackor. Sedan kommer många med kläder från loppis eller saker de ärvt som de vill göra större eller mindre eller sy om. Medvetenheten ökar hos kunderna att man vill bevara kläderna istället för att köpa nytt. Vetskapen att vi finns och att man kan göra det hos oss underlättar naturligtvis, då de flesta har svårt att göra det själva. De har helt enkelt inte tid utan det är lättare att lämna bort det.

Folk kommer med alla typer av kläder, inte bara dyra utan även från vanliga kedjor. Vi frågar alltid kunderna om de vill ha en plastpåse, men de flesta säger att de inte vill ha det på grund av miljön. Så vi upplever att folk har ett ökande miljötänk. Jag tror att fler och fler kommer att laga och ändra kläder, både för att man har en affektion till sina kläder – man älskar just det plagget. Men också för att de har ett hållbart tänk.