• Låt matavfallet rinna av ordentligt i vasken innan du lägger det i matavfallspåsen.
  • Lägg en ihopvikt tidningssida i botten på matavfallspåsen innan du lägger i matavfall.
  • Byt påsen innan den är full, så påsen går att vika ihop och stänga ordentligt.
  • Börjar påsen fukta igenom? Trä en ny påse ”upp och ner” över den fuktade påsen och stäng även den nya påsen noga.
  • Räkskal, fisk- och köttrester kan packas in i tidning som därefter läggs i dubbla papperspåsar, en stängd påse ”upp och ner” inuti nästa påse som också stängs noga.
  • Fuktigt matavfall och värme skapar kondens i kärlet. Lägg en träkloss mellan lock och kärlvägg så luftar kondensvattnet ut! Detta minskar mängden kondensvatten i botten på kärlet.
  • Mycket flugor i kärlet? Strö lite trädgårdskalk över matavfallspåsarna emellanåt. Du kan också prova med att spraya ättika i kärlet. Flugor gillar varken kalk eller ättika.
  • Mycket fluglarver i kärlet? Efter nästa tömning, skölj ur kärlet med lite såpvatten och låt kärlet torka innan du lägger i nytt matavfall. Strö i lite kalk/spraya i ättika.
  • Har du extra mycket skaldjurs-, fisk- eller köttrester efter storkalas vid några tillfällen? Då är det ok att lägga detta i dubbla väl förslutna plastkassar och lägga kassarna i restavfallet (till förbränning).
  • Har du utrymme i en frys och tycker det är ok så frys in känsliga matrester, som exv räkskal, och lägg ut den frysta klumpen i matavfallskärlet på kvällen innan/på morgonen när kärlet ska tömmas.