Förpackningar och tidningar

Många slänger idag förpackningar och tidningar i soppåsen. Det många inte vet är att det sedan 1994 är lag på att sortera ut förpackningar och tidningar till återvinning. Det kallas för Producentansvaret.

Producentansvaret innebär att alla företag som tillverkar, importerar eller säljer en förpackning, förpackad vara eller tidning också har ett ansvarar för att de ska samlas in och återvinnas.

I Sverige ansvarar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, för och sköter ett rikstäckande
insamlingssystem med 5 800 återvinningsstationer där du kan lämna dina förbrukade hushållsförpackningar och tidningar. Du har säkert en återvinningsstation i din närhet, kanske är det du i familjen som lämnar era förpackningar till återvinning på en station?

FTI finansierar insamlingssystemet med hjälp av förpackningsavgifter. Så varje gång du köper något i Sverige som är förpackat betalar du en liten peng för att den ska återvinnas.

Läs mer om producentansvar

75% går att återvinna

Om du är noggrann och sorterar ut matavfall och alla förpackningar och tidningar får du inte mer sopor i veckan än ca 2,5 kg. Tänk vad mycket vi slänger som skulle kunna återvinnas. En pappersförpackning kan återvinnas 7 gånger innan pappersfibern slutligen är för dålig för att använda som ny råvara i pappersproduktionen.

Aluminium kan återvinnas om och om igen, det finns ingen gräns för hur många gånger en kaviartub kan bli ny råvara.

Tänk om alla i Sverige lämnade sina kapsyler till återvinning under ett år då skulle plåten räcka till 2200 nya bilar.

Se på film hur förpackningar återvinns.